30-11-06

Gasleiding werd geraakt in Heverlee

In Heverlee is bij wegwerkzaamheden een gasleiding geraakt. De gasmaatschappij heeft het lek kunnen dichten.Het gaslek ontstond kort voor 8 uur. De hulpdiensten waren snel te plaatse en stelden een veiligheidszone van 50 meter in.Een gebouw van de KULeuven, waar een groep laboranten aanwezig was, moest worden ontruimd.Omdat het gaslek vlak bij een spoorovergang was ontstaan, konden er ook een tijdlang geen treinen rijden tussen Leuven en Sint-Joris-Weert. Er werd even een pendelbus ingelegd.VRT Nieuwsnet

15:03 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-06

Gaslek legt trein lam

Woonwijk afgesloten en gebouwen ontruimdHeverlee.Een gaslek veroorzaakte gisterochtend heel wat overlast in de omgeving van de Willem De Croylaan. Even voor 8 uur gisterochtend raakte een kraan de gasleiding in de Willem De Croylaan, ter hoogte van de spoorovergang aan de Herendreef in Heverlee. De brandweer kwam ter plaatse en stelde vast dat er een enorm gaslek was geslagen. ,,Helemaal niet zonder gevaar'', vertelt brandweerluitenant Jeroen Ameel. ,,We hebben meteen de buurt afgesloten voor alle verkeer en de gebouwen in de onmiddellijke omgeving laten ontruimen.'' De NMBS en De Lijn waren de hele ochtend in de weer. Er werd een vervangende bus ingelegd tussen de stations van Leuven en Sint-Joris-Weert. De veiligheidsdienst van de KU Leuven kwam er ook meteen bij. De Willem De Croylaan grenst aan heel wat werkplaatsen en labo's van de universiteit. Het departement Chemische Ingenieurstechnieken van de KU Leuven werd ontruimd. ,,We hebben het evacuatiealarm van het aanpalende departement Chemische Ingenieurstechnieken in werking gesteld. Een dertigtal werknemers werden opgevangen in de cafetaria wat verderop'', zegt Danny Van Herck, diensthoofd bewaking van de KU Leuven. ,,Ze konden meteen ruiken dat het geen evacuatieoefening was. In de hele omgeving hing een felle gasgeur.'' De gasmaatschappij kon snel de druk op de leiding verminderen, maar het probleem was daarmee niet van de baan. Pas rond 11 uur legde de maatschappij een bypass en was het gevaar geweken. De werknemers konden terug naar hun werkplek en de afgesloten straten werden open gesteld. De trein op de lijn van Leuven naar Ottignies kon na een onderbreking van drie uur opnieuw normaal rijden. (bcz)
De Standaard

08:52 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-06

Antwerpse Silvertoplaan afgesloten na lek in waterleiding

De Kolonel Silvertoplaan in Antwerpen is momenteel in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Even na 11 uur werd bij werkzaamheden een waterleiding lek geslagen zodat de laan in een mum van tijd onder water stond. Even dreigde het water ook naar de Ring af te vloeien en werd de wegenpolitie erbij geroepen. De brandweer is nu druk doende om het water weg te pompen. De waterleiding werd lek geslagen tijdens werkzaamheden ter hoogte van Digipolis in Antwerpen. Het water spoot uit de leiding en zorgde voor de nodige waterellende op de Kolonel Silvertoplaan die onmiddellijk in beide richtingen werd afgesloten. Afrit De Voslei geslotenDe brandweer en de mensen van de Antwerpse WaterWerken zijn momenteel aanwezig om het water weg te pompen en het lek te dichten. Tot die tijd blijft de Kolonel Silvertoplaan afgesloten. Daardoor is ook de afrit aan de Jan De Vosleitunnel afgesloten wat voor verkeershinder zorgt. (belga)

13:32 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buurt ontruimd na gaslek in Heverlee

In de Leuvense deelgemeente Heverlee is een gaslek ontstaan bij werken aan de De Croylaan. Dat meldt VRT radio en bevestigt de lokale brandweer.

13:31 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-06

Man komt om bij bedrijfsongeval in Kontich

Een 58-jarige man uit Aartselaar is maandag om het leven gekomen bij een arbeidsongeval op de kmo-zone Satenrozen in Kontich. Hij zakte door het dak van een loods aan de Kartuizersweg, waar hij werken aan het uitvoeren was. Dat meldt de lokale politie.De man was alleen aan het werk. Toen hij langer wegbleef dan gepland gingen collega's hem zoeken. Zij troffen zijn lichaam rond 17 uur aan en verwittigden de hulpdiensten. Die konden enkel de dood van het slachtoffer vaststellen. (belga)

22:05 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-06

Arbeider maakt dodelijke val

In Brussel is maandagnamiddag een 51-jarige arbeider om het leven gekomen bij een arbeidsongeval. Het ongeval gebeurde rond 13.30 uur in de Leopoldstraat. Daar moest een 51-jarige arbeider op de zevende verdieping een rooster installeren aan de buitenzijde van het gebouw. Om dat te doen, was de arbeider op een stenen boord geklommen. Daar verloor hij het evenwicht en viel vijftien meter naar beneden. De hulpdiensten slaagden erin de man te reanimeren en brachten hem over naar het Erasmusziekenhuis, waar hij later overleed. De arbeidsinspectie ging ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. (belga)

08:33 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-06

Dode bij omvallen werfkraan

In Kraainem bij Brussel is een man om het leven gekomen en is een tweede zwaargewond geraakt bij een ongeval met een werfkraan. De onderkant van de kraan brak af waarna het gevaarte omver viel en de twee slachtoffers raakte. Dat meldt de lokale politie. Het overleden slachtoffer zou de eigenaar zijn van het gebouw waaraan gewerkt wordt. Het andere slachtoffer is een van de arbeiders. Die man zat een tijdlang gekneld onder de kraan en is met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hij zou niet in levensgevaar verkeren. De Brusselse brandweer heeft een speciale hijskraan ter plaatse gestuurd om de omvergevallen kraan te takelen. Hoe die is kunnen afbreken is nog niet duidelijk. Zeer waarschijnlijk zal de Arbeidsinspectie een onderzoek instellen, aldus de politie.

Gazet van Antwerpen
VRT nieuwsnetN_061120_kraainemKraanongeval_v-20061120-140840N_061120_kraainemKraanongevalM_v-20061120-140742

12:07 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-06

Riool zakt weg door drassige ondergrond

De werkzaamheden voor aanleg van de Aquafincollector en het gescheiden rioleringsstelsel zijn stilgelegd. De moeilijkheden doen zich voor langs de Rubenslaan tussen de Waversebaan en de Tervuursesteenweg. De werkzaamheden zijn stilgelegd om een labo voor grondmechanica de kans te bieden een grondonderzoek uit te voeren tot tien meter diep. Aan de hand van die resultaten moet een oplossing worden gezocht om te verhinderen dat de rioolbuizen nog verder wegzakken. Het gebied waar de werkzaamheden plaatsvinden is erg drassig. Wat verderop verder moet de Aquafincollector, die het afvalwater van Elewijt naar het zuiveringsstation in Grimbergen moet brengen, onder de autoweg E19 doorgeboord worden. Net voor de autoweg loopt echter de Barebeek. In die omgeving is eerder al een graafmachine weggezakt door de instabiliteit van de grond. Er wordt nu nagegaan of het wegzakken van de buizen kan vermeden worden door een dikke laag gestabiliseerd zand aan te brengen. Verderop aan de Weerdesteenweg zuigt de aannemer, door middel van pompen, het grondwater weg om daar de sleuf voor aanleg van de collector tot op een diepte van vijf meter te kunnen uitgraven. Door de moeilijkheden hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. De verkeersmoeilijkheden aan het kruispunt van de Rubenslaan met de Waversebaan zullen dus nog even duren.

De Standaard

08:55 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-06

Huis onbewoonbaar na graafwerken

Een grondverzakking heeft vrijdagochtend een huis in de Neerstraat in Tessenderlo doen scheuren. De verzakking is vermoedelijk te wijten aan graafwerken in de stoep voor een nieuwe waterleiding. Ook de trillingen van machines hebben wellicht scheuren in de woning veroorzaakt. Het huisje ligt gekneld tussen de vroegere geschenkenwinkel Aldelhof en de vroegere drukkerij Boerenbelang. ,,De bewoonster is Thérèse Rottiers (45), een weduwe. Ze wilde een wandeling maken met haar hond, maar kreeg de voordeur niet open'', zegt Ronny Aldelhof, de zaakvoerder van de drukkerij, die nu tegenover het getroffen huis woont. ,,Ze waarschuwde de huisbaas, die achter in de woning aan het klussen was. Samen moesten zij vaststellen dat de muren van het huis aan het scheuren waren.'' De brandweer kwam ter plaatse en moest de woning stutten. De woning dateert van 1920 en heeft geen funderingen. De waterleiding is verouderd en heeft al herhaaldelijk problemen veroozaakt. Heel wat aarde is weggespoeld door lekken. Het huis is onbewoonbaar verklaard.

De Standaard

08:31 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-06

Waterlek zet uitgaansbuurt blank

Een waterlek heeft woensdagnacht tientallen kelders in de Langestraat doen onderlopen. Om 23.00 uur kreeg de Oostendse brandweer een oproep binnen van wateroverlast in een woning in de Langestraat. Ter hoogte van de riolerings- en wegwerkzaamheden aan het Helmondgebouw was een waterlek ontstaan op de hoek van de Hertstraat. ,,De aannemer had bij graafwerken een put gegraven. Hij had bij het verlaten van de werf niets opgemerkt. Tegen middernacht liepen tientallen kelders onder water'', zegt luitenant Willy Bulteel van de Oostendse brandweer. ,,We moesten tot zes uur 's morgens water uit de kelders pompen. De watermaatschappij kwam ter plaatse om alles te herstellen tegen de avond.'' De politie verwittigde alle getroffen bewoners. Een van de zwaarst getroffen zaken in de Langestraat was tearoom en frituur Bip Bip. ,,We zagen meteen dat de toestand rampzalig was. Een van de brandweermannen viel in een put toen een deel van de straat en het trottoir inzakte, en hij zat tot aan zijn nek in het water. In onze kelder van zestig vierkante meter stond het water 1,5 meter hoog'', zegt An Viaene van Bip Bip.

De Standaard

08:42 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-11-06

Falconplein onder water gelopen

di 08/11/06 - In Antwerpen heeft het Falconplein vandaag een tijd onder water gestaan. Er was een lek geslagen in de hoofdwaterleiding tijdens werkzaamheden aan de riolering. Zo'n vijftien kelders van woningen aan het plein liepen ook onder water. De waterleiding werd afgesloten.

De buurtbewoners rond het Falconplein zullen het nog even zonder drinkwater moeten stellen. Eens de waterleiding hersteld is, moet het drinkwater uit voorzorg opnieuw getest worden en dat kan enkele dagen duren.

 

VrtNieuwsNet

10:52 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Volgende maanden grote intocht van Polen in bouw

In enkele maanden zijn bijna 7.000 banen ingevuld door werknemers uit nieuwe EU-landen. De volgende maanden wordt een boom van de Polen in de bouwsector verwacht. IN vijf maanden tijd, tussen mei en september, zijn 6.800 werknemers uit de nieuwe EU-landen - vooral Polen - naar Vlaanderen gekomen om knelpuntberoepen in te vullen (zie tabel) . Dat vernam kamerlid Annemie Turtelboom (VLD) bij de Vlaamse administratie. Het aantal ligt dus hoger dan de ,,1.000 per maand'' die ooit voorspeld zijn, maar in werkelijkheid zijn de cijfers iets lager, omdat in de 6.800 werknemers ook verlengingen zitten. Sinds mei kunnen werkgevers gebruik maken van de nieuwe regelgeving voor beroepen waarvan erkend is dat er op de binnenlandse markt nauwelijks kandidaten voor te vinden zijn. Burgers uit de nieuwe EU-landen die zij daarvoor opsnorren, krijgen in enkele dagen tijd een arbeidskaart. De vraag naar zo'n regeling werd destijds vooral gesteld door de bouwsector, die met grote arbeidstekorten worstelde (en met grote groepen zwartwerkers uit die landen). Maar die sector neemt tot nu toe amper 500 (7,5 %) van die 6.800 mensen voor zijn rekening. ,,Dat is wel een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen er minder dan 200 waren en tegenover 2004 toen er amper 100 waren'', zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Hij voorspelt dat er ,,de komende maanden duizenden Polen zullen arriveren voor de bouwsector. ,,De werkgevers hadden wat tijd nodig om de juiste kanalen en juridische formules te vinden. Maar alle grote werkgevers van de bouwsector hebben nu wervingsprocedures lopen. De volgende maanden zullen er zeker 2.000 Polen aankomen.'' Dillen zegt ook eerste aanduidingen te hebben dat nogal wat Polen die hier al werken als zelfstandige - hij bedoelt als valse zelfstandige - de neiging beginnen te vertonen om zich te regulariseren. Maar zolang die grote intocht van Poolse bouwvakkers er nog niet is, werkt de overgrote meerderheid (85 procent) van de 6.800 arbeidskrachten in de land- en tuinbouw: 5.800, vooral als seizoenarbeider. De bouwsector is tweede, de voedingssector komt op de derde plaats met 140 beenhouwers, bakkers en ,,behandelaars van voedingswaren''. Transport (vrachtwagenchauffeurs en matrozen) bezet de vierde plaats met een honderdtal van die EU-werknemers. In Vlaanderen zijn tot september maar vijf verplegers en verzorgers via die regelgeving binnengekomen. Gisteren zorgde federaal minister van Arbeid, Peter Vanvelthoven (SP.A), voor een verrassing door plots, in antwoord op een vraag van Annemie Turtelboom (VLD), te melden dat de arbeidsmarkt midden volgend jaar wellicht volledig open kan voor werknemers uit die landen. Dan zal de informatisering van de controle op buitenlandse werknemers ver genoeg gevorderd zijn, zegt hij. Dat moment valt ongeveer samen met het aantreden van een nieuwe regering.
De Standaard

08:27 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-06

Onderzoek naar dood dakwerker

Het Gentse gerecht heeft een onderzoek geopend naar de dood van een dakwerker, zaterdag in Gent. In het centrum van de stad viel een 43-jarige Gentenaar drie verdiepingen naar beneden toen hij aan een dak aan het werken was. De man zou geen statuut gehad hebben van dakwerker, zegt het Gentse parket. Er waren geen veiligheidsmaatregelen getroffen en er zijn ook vermoedens dat de man in het zwart bijkluste. Er is daarom een onderzoek geopend naar de opdrachtgever. De 43-jarige Gentenaar is omgekomen en kon niet meer gereanimeerd worden. Het ongeval gebeurde rond 14 uur aan de Blandijnberg in de Gentse studentenbuurt.

De Standaard

08:15 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-11-06

Stad veroordeeld voor onveilige werf

De stad Herentals is door de politierechtbank veroordeeld voor een verkeersongeval. Bij het passeren van een werf beschadigde een buurtbewoonster haar wagen. De rechter oordeelde dat stad en aannemer onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen.
De feiten dateren van 24 juni 2004. Aannemer Deckx uit Dessel legde toen een fietspad aan op de oude spoorwegbedding tussen Morkhoven en Herentals. Aan de Kruisstraat werd de overweg uitgegraven. Een buurtbewoonster hield zich aan de snelheidsbeperking maar reed op de rand van de uitgraving toch haar wagen stuk. De eigenaar van de auto vorderde zo'n 2.000 euro schadevergoeding. Advocaat Cis Anthonis haalde zijn slag thuis. Niet alleen de aannemer maar ook de stad werd veroordeeld. ,,En dat komt in die soort zaken niet zoveel voor'', zegt Anthonis. ,,De rechtbank meent dat de stad een weg pas mag openstellen als die voldoende veilig is.'' De stad gaat in beroep.
De Standaard

09:58 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-11-06

Gaslek in industriezone van Waver

Op de zone noord van de industriezone van Waver is donderdag rond 9 uur een belangrijk gaslek vastgesteld in de Vesaliuslaan. De brandweer van Waver heeft uit voorzorg meerdere bedrijven laten ontruimen.WerkenHet gaslek in een middendrukleiding ontstond bij werkzaamheden op een werf. De brandweer werd om 9.20 uur verwittigd en is nog steeds ter plaatse, net als de lokale politie en werknemers van Electrabel.

Al tien bedrijven ontruimd voor gaslek in Waver
Het gaslek op de Vesalislaan in Waver, op de bedrijvenzone Noord van de Waals-Brabantse stad, was donderdag kort voor 11 uur nog niet gedicht. De hulpdiensten en nutsbedrijf Electrabel zijn ter plaatse. De ploegen wachten op zwaar technisch materieel, zoals bulldozers. De veiligheidsperimeter blijft inmiddels van kracht. Door het gaslek zijn tien bedrijven ontruimd. De middendrukleiding werd accidenteel beschadigd door arbeiders op een bouwwerf.

Gaslek in Waver gedicht
De toestand op het bedrijventerrein in Waver, waar vanmorgen een belangrijk gaslek ontstond bij werken, is sedert 12 uur opnieuw normaal. Dat is vernomen van de brandweer van Waver. De veiligheidsperimeter is opgeheven en de werknemers van de tien ontruimde bedrijven konden terugkeren naar hun werk.Naast de brandweer en de politie kwamen werknemers van de gemengde intercommunale Sedilec na het gasalarm snel ter plaatse.

Belga- Het Laatste Nieuws

13:16 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |