23-02-07

Bouwvakkers overleven val van tien meter hoge werklift in De Haan

Twee arbeiders van het bedrijf Bally uit Maldegem zijn gisterochtend zwaar gewond geraakt toen een dertien meter hoge werklift naar beneden viel in de Pater Vandermoerelaan in De Haan. De twee verkeren niet in levensgevaar.

Het ongeval gebeurde rond 7.30 uur. Twee bouwvakkers van het bedrijf Bally uit Maldegem waren stenen aan het lossen op een werklift langs een gebouw dat ze aan het renoveren waren, toen de kraan het begaf en de mannen naar beneden vielen.

De twee slachtoffers, beiden uit Maldegem, raakten zwaar gewond. Eentje brak beide benen, de andere liep zware letsels op aan de rug en hielen. Ze werden allebei naar het Fabiolaziekenhuis in Blankenberge gebracht. Ze verkeren niet in levensgevaar.

Er raakten geen andere werklieden betrokken bij het ongeval. Een deskundige van het parket kwam ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te bepalen. Vermoedelijk ligt een defect in de motor van de lift aan de basis van het ongeval. De laadbak en de blokken arduin die op de kraan lagen, wegen samen zo'n 450 kilogram. Een deskundige van het parket kwam ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te bepalen.

 

Twee arbeiders zijn gisteren zwaargewond geraakt toen hun tien meter hoge werklift het begaf.

Het ongeval gebeurde rond 7.30 uur. Twee bouwvakkers van het bedrijf Bollé uit Maldegem waren stenen aan het lossen op een werklift langs een gebouw aan de Pater Vandermoerelaan in De Haan. Ze waar gevelbekleding aan het plaatsen aan het gebouw toen de kraan het begaf en de mannen naar beneden vielen.

De twee slachtoffers, Jan Bracke (47) en Arne Debaets (22), beiden afkomstig uit Maldegem, raakten zwaargewond. Ze braken allebei hun enkels op verschillende plaatsen, Debaets liep ook een scheur in de rug op. Bracke brak een been en kneusde zijn heup. Ze werden allebei naar het Fabiolaziekenhuis in Blankenberge gevoerd. Geen van hen verkeert in levensgevaar.

Zaakvoerder Dominique Bollé geeft toe dat de werkmannen geluk hebben gehad dat ze de val overleefden. ,,Het kon inderdaad veel erger geweest zijn, al zijn ze nu toch ook flink toegetakeld. Ze zullen allebei minstens zes maanden arbeidsongeschikt zijn.''

Er raakten geen andere werklieden betrokken bij het ongeval. Een deskundige van het parket kwam ter plaatse om de oorzaak van het ongeval te bepalen.

Vermoedelijk ligt een defect in de motor van de lift aan de basis van het ongeval. ,,Er zal een kogellager afgebroken zijn in de machine. Dat is te wijten aan slijtage. De lift was nochtans gekeurd, maar dat onderdeel behoort niet tot de keuring'', zegt zaakvoerder Dominique Bollé. Bollé werkte in onderaanneming van het bedrijf Braet uit Nieuwpoort aan het gebouw in De Haan. De lift werd gehuurd van een derde, externe firma.

De laadbak waarin de arbeiders stonden en waarin ook de blokken natuursteen lagen, weegt zo'n 450 kilogram.

De Standaard

08:29 Gepost door 0 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.